Wednesday, October 20, 2010

Surat untuk Baby dalam kantung!

Menjelang saat akhir ....
Selama 9 bulan mummy bawa baby ke mana-mana. Mummy redah setiap kesakitan dan kegembiraan bersama, mummy tidur dan bangun, kerja dan istirehat, lapar dan dahaga, segalanya baby lalui bersama. Tak lama lagi baby nak keluar lihat dunia yang penuh dengan dugaan. Itu bukan kata mummy, tapi itu janji Allah swt.

Kalau diberi pilihan, mummy nak baby terus dibawah lindungan mummy. Tinggal selamanya dalam perut mummy tapi mana mungkin mummy boleh membidas ketentuan tuhan. Mummy hanya mampu berdoa agar baby terus sihat dan membesar dalam rahmat Illahi. Mummy dan Daddy menyimpan harapan tinggi pada baby, nak lihat baby berjaya dan yang penting menjadi anak yang taat pada agama dan ibu bapa.

Ketika mummy mewarna warkah ini, sesungguhnya mummy sangat rasa tertekan. Keadaan Mummy yang semakin terbatas melakukan rutin harian sesunguhnya membuatkan Mummy sedar bahawa kudrat itu bukan sepenuhnya milik kita. Mummy dapat rasakan bilamana suatu hari nanti, segala sendi semakin uzur, badan tidak terdaya, siapakah yang akan menjaga Mummy. Terus terang Mummy katakan, keadaan Mummy diuji seperti warga tua memberikan Mummy keinsafan. Banyak yang tidak mampu Mummy lakukan, banyak sangat baby. Ini semua kerana kehadiran baby yang semakin membesar lewat waktu ini.

Mummy tak mampu berjalan lebih dari 100m, kaki akan membengkak dan nyerinya hanya dapat dirasai pada mereka yang tahu dan berpengalaman.

Mummy tak dapat tidur dengan selesa, sakit pada tulang pinggul dan belakang buatkan Mummy sering terjaga di malam hari. Malah jika terlebih stretch, kaki Mummy akan disentap oleh 'cramp'. Ini maknanya sendi, urat, kalsium dalam badan tidak seimbang. Sebelum Mummy membawa baby, tak pernah Mummy tahu apa itu 'cramp'.

Mummy susah nak tunduk menyembah Allah swt. Setiap hari hanya bersolat atas kerusi semata. Itupun rasa sakit bila mana nak mensyaratkan diri untuk rukuk dan sujud. Selesai solat, Mummy tak putus doa agar Allah swt dengar rintihan Mummy untuk mempermudahkan segala kerja harian Mummy.

Kerja rumah semuanya Daddy buat, dari kemas katil di bilik tidur, cuci bilik air, cuci baju, masak, kemas dapur dan bersihkan rumah semuanya Daddy buat. Mummy hanya tolong lihat dan bila nak bantu, Daddy kata 'rehatlah'. Sedih Mummy tengok Daddy buat semua itu sendirian. Bukan Mummy malas, tapi Mummy susah nak tunduk, susah nak berdiri lama-lama apatah lagi nak mengaktifkan diri.

Mummy kalau duduk susah nak bangun, ingat lagi bila dulu Mummy nampak orang mengandung jalan perlahan dan lemah je, Mummy terfikir kenapa susah sangat dia nak bangun? Susah sangat dia berjalan. Nah....hari ini Mummy tahu jawapannya. Setiap kali Mummy duduk, amatlah siksa untuk bangun terutama kalau duduk di sofa. Berat dari tulang belakang sampai ke pinggul. Sakitnya nak gerak Mummy hanya istighfar sahaja.

Mummy suka bila baby bergerak dengan kuat dan aktif. Mummy tahu baby sihat, mummy tahu baby sedang bermain tetapi sejak kebelakangan ini Mummy menangis bila baby bergerak. Sakitnya tak dapat Mummy gambarkan. Tulang baby semakin kuat, bila melanggar kulit perut Mummy, rasa seperti nak terkoyak, bila terlanggar tulang rusuk Mummy, rasa seperti nak pitam. Mummy hanya berdoa pada Allah swt agar dapatlah Mummy mengharungi segalanya.

Banyak yang Mummy nak kongsi dengan baby, walau baby tak baca warkah Mummy cukup sekadar Mummy luahkannya. Mummy tak sabar nak baby keluar, bukan sebab Mummy tak tahan dengan dugaan, tapi Mummy mahu ringankan beban Daddy dan Mummy tak suka menghitung hari.

Jiwa Mummy mudah terganggu, entah kenapa tiba tiba sahaja Mummy menangis tanpa sebabnya. Mummy terasa asing dan lain dalam dunia yang indah ini. Mungkin banyak yang membataskan Mummy, dari aktiviti harian hinggalah aktiviti wajib, semuanya gagal Mummy lakukan. Mummy mahu kembali seperti biasa dan kali ini Mummy mahu jadi yang insan yang memanfaatkan setiap saat yang hadir.

Mummy sering terkenang, bagaimanalah mama Mummy membawa dan membesarkan Mummy selama ini. Pastinya, tak kurang banyak perbezaan ini. Setiap yang telah dirasai pasti kita mampu bicarakan. Sebelum ini mungkin hanya gambaran sahaja dapat dipaparkan. Pengorbanan ibu tidak ada galang gantinya.

Ketika menanti debaran kelahiranmu sayang,
Mummy bersyukur atas setiap limpahan rezeki yang Allah swt cucuri pada Mummy dan Daddy. Alhamdulillah kata yang paling tinggi untuk Mummy panjatkan pada Illahi. Kehadiran baby pastinya dinantikan oleh semua ahli dalam keluarga Mummy dan Daddy.

Abang Farysh sering bertanyakan pada Mummy, "Bila baby nak keluar ni Mummy? Aiysh tunggu dah lama dah. Baby asyik tendang tendang mummy sahaja". Itulah antara ayat yang sering Abang Farysh tanyakan pada Mummy. Tak sabar rasanya dia nak berteman, setelah 3 tahun bersendirian.

Mummy doakan agar baby keluar dengan selamat, sempurna sifat dan sihat tubuh badan. Saat ini, hanya Allah swt menjadi tempat Mummy memohon segalanya, merayu dan mengadu nasib. Semoga kita dipertemukan segera ya sayang :)

Salam sayang dari Mummy dan Daddy

No comments: