Tuesday, September 28, 2010

Tujuh dan Lapan dan menanti SEMBILAN

Ketika entri ini dicatatkan, aku telahpun mencecah 8 bulan 3 minggu (35 minggu) dan selama itulah anak dalam kandungan ini aku bawa ke sana ke sini. Dia setia berada bersamaku walau adakalanya aku tak nafikan bahawa airmata tak henti mengalir menahan segala keperitan dan kesengsaraan membawanya.

Aku tahu, aku sedang bekerja untuk TUHAN. Aku sedang membawa amanah yang berat, bakal melahirkan seorang lagi hamba TUHAN di muka bumi ini dan lebih berat lagi, bakal membentuk akhlaknya dengan segala ilmu AGAMA yang lengkap. MasyaALLAH besar rasanya tanggungjawab ini, hingga takut untuk meninjau esok.

Semakin hampir dengan hari kelahirannya, anak kecil ini membesar dengan pantasnya. Perutku memboyot dan garis garis merah yang dikenali sebagai 'stretch mark' telahpun muncul walau ratusan wang telah aku habiskan dengan membeli minyak yang kononnya tidak akan memecahkan perutku. Aku tak percaya lagi!!!! namun aku terpaksa teruskan menggunanya. Bayangkan jika aku tidak menggunakan bahan bahan tersebut, perutku terasa seperti mahu meletup teriknya. Lemak-lemak yang terkumpul selama ini tidak kelihatan lagi sebaliknya menjadi seperti belon dan semakin tegang dari hari ke hari.

Aku mula rasakan setiap saat seperti mahu tumbang, kaki tidak sekuat dulu, pinggang seperti mahu tertanggal, berdiri tidak segagah 8 bulan yang lalu, malah aku melihat diriku di hadapan cermin seperti wanita berusia 60 tahun yang mana segalanya seperti akan berakhir dan tertanam ke bumi.

Kata doktor, anak ini lasak dan mungkin panjang. Aku bersyukur setiap kali doktor khabarkan bahawa dia sihat dan aku bisa melahirkannya normal memandangkan kedudukannya sudah pun berada di kedudukan sepatutnya. Sebelum ini dia kelihatan songsang dan ia merungsingkan aku. Namun benarlah setiap doa yang dipohon oleh ibu mengandung adalah doa yang terus diangkat, maka aku tidak putus berdoa pada yang ESA agar mempermudahkan segala urusan kelahiran anak ini.

Aku ingin kongsikan seribu satu cerita yang menghimpit sepanjang aku membawa anak ini 24 jam sehari kepada kalian. Mungkin ada rakan-rakan yang turut merasai apa yang pernah aku lalui dan ketahuilah bahawa kalian tidak bersendiri. Sukar untuk aku gambarkan perasaan gembira, girang, sedih, sakit, lemah dan pelbagai lagi rasa yang membawa aku terawang awang. Lebih genting saatnya, lebih tak terduga dugaan yang diberikan.

Teman,
Membawa sebutir nyawa yang tidak kita tahu bagaimana dia hidup di sebalik rahim ini bukanlah perkara enteng. Amanah ini tuhan telah campakkan dalam diri kita, inilah kerja yang paling sukar untuk kita tempuhi dan tuhan memilih kita kerana tuhan tahu sejauh mana kekuatan yang ada dalam semangat kita. Setiap perjalanan kita ini dilindungi para malaikat, maka janganlah berhenti dari melafaz zikir seandai ada rasa sayu dan sakit mula menjalar dalam diri.

Pengorbanan ibu buat kita sebenarnya adalah pengorbanan agung. Bertarung nyawa, bertarung kudrat, membutuhkan segala kepayahan dan melayani segala perasaan yang adakalanya tidak mengikut musim.

Di sinilah suami menjadi segala perangsang buat kita. Dengan semangat yang dipinjamkan suami pada kita, insyaALLAH kita akan menjadi sedikit kuat dari sebelumnya.

Bagaimana kalau setiap keperitan itu tuhan janjikan seribu pahala buat kita, maka jangan sekali kita mengeluh dan sebaliknya kita teruskan dengan keazaman untuk lahirkannya.

Panjang untuk dikongsi, insyaALLAH akan aku sambungkan lagi kisah ini. Masa sangat mencemburui aku dan ketahuilah bahawa aku sangat rasa bahagia dengan kehadiran bakal anak ini dan tak sabar rasanya aku dan suami untuk melihat wajahnya dan memeluk susuk tubuhnya.

Salam penuh kasih dan doakan agar aku terus diberikan kesihatan baik sehingga lahirnya anak ini.

No comments: