Thursday, May 05, 2011

~~Tatkala Lenamu, Airmataku Mengiringi Dalam Kudus Doa~~

Setiap kali wajahmu ku tatap, seribu rasa bergelora dalam jiwa. Matamu itu membuatkanku tersentuh. Bibirmu membuat aku tersenyum, hidungmu buat aku terleka, dan mulus wajahmu membahagiakan seluruh tubuhku.

Tuhan, inikah rasanya yang kau campakkan ke dalam hati setiap insan bernama ibu? Sungguh aku hangat dalam seribu rasa itu. Kalau inilah yang dikatakan bahagia, aku rela kau putarkan waktu dan aku mahu menjadi ibu seusia muda.

Dalam lenanya aku menyimpan seribu pengharapan, hanya dengan kata- kata yang tak bisa dimengerti aku membebel dan bertutur sendirian. Sambil meratah seluruh tubuh nya dengan mata ini, aku tak sedar ada titis titis airmata membasahi pipi. Aku takut untuk menjalankan tanggungjawab, mana tahu aku tersasar dan gagal memikul amanahNYA.

Ada juga ketikanya aku terdiam dan jauh merenung berpuluh tahun yang akan datang. Apakah dia bisa membahagiakan aku seperti mana aku mahu dia bahagia selamanya? Inilah yang mama pernah rasakan. Aku lebih gusar bila memikirkan mungkin ada dosa dengan mama yang tak pernah disengajakan hingga mengguris lubuk hatinya. Oh tuhan, benar aku gentar akan karmamu. Ampunkanlah aku mama, sesungguhnya kau teristimewa dalam kewujudan hidupku.

Masih aku ingat ketika sarat membawanya hingga melihat dia keluar dari celahan potongan perutku. Menggigil tubuh dan terseak-esak aku menangis, inilah sekujur tubuh yang mendiami rahimku. Masih jelas dalam kantung ingatanku, ketika tubuh longlai itu menangis sekuatnya saban hari. Aku tak bisa tidur dan airmata sering menemaniku, hingga ada ketikanya aku hilang pendirian. Meratap kehadirannya yang penuh dengan pancaroba. Ketika dalam lenanya, itulah nafas lega untukku tersandar dari kepenatan.

Setiap hari dia berubah, senyum yang hadir adalah senyum penuh makna. Tangisannya pergi bersilih manis gelak tawa. Aku terhibur dan aku tetap menangis. Tangisan ini tangisan kesyukuran. Ya Allah, kau ampunkanlah dosaku kerana terlanjur kata dan tidak redha untuk bersabar atas segala ujianmu.

Dia anak pintar, 2 bulan sudah meniarap, 3 bulan berkuak ke lantai mengesot esot kan badannya, 4 bulan sudah mula lancar dalam 'walker', 5 bulan sudah merangkak dan kini 6 bulan dia mahu terus berdiri. Dia pintar bila bicara kita difahami, bila matanya berpaling bila dimarahi, lidah dijelirkan bila bebelan disusuli. Aku tertawa lantas airmata turut mencumbui pipi. Aku bersyukur dan tertanya-tanya mungkinkah akan terus rasa ini menghimpitku.

Tubuh kecil itu terlena dalam dakapanku, dadaku dipeluknya dengan erat, adakalanya wajahku diuspa-usap hingga terlena sambil pinta ku berzanji melenakannya. Anak ini banyak ragamnya, dan aku berzikir hinggalah roh terpisah dari jasadnya seketika. Setelah aku baringkannya, tangan meraba-raba mencari sesuatu untuk di dakap dan aku rapatkan wajah hingga jemarinya mengoles-oleh pipiku dan bibirku. Airmata masih terus mengiringi. Aku bahagia!!! Sangat bahagia dan tuhan tempatku lampiaskan rasa bahagia ini. Terima kasih tuhan!

Bila terkujur di dada tilam, aku melihat raut wajahnya, saling tak tumpah seperti wajah yang sering aku lihat setiap hari sejak aku tidur berteman tanggal 9 April 2009. Inilah wajah yang aku sering berdoa ketika sarat mengendonginya.

Aku masih teringat, satu waktu itu aku berdoa "Oh Tuhan, jika benar Nabi Yusuf a.s itu cantik dan sangat mulus, berikanlah sedikit serinya walau hanya tapak kaki Yusuf". Mulut ini sangat lancang, dan malam itu aku bermimpi bahawa sebutir cahaya menemani malam lenaku. Tersedar dari tidur, aku terfikir sejenak mengapa lancang benar mulutku meminta sesuatu yang mungkin tidak akan menjadi kenyataan. Maafkan aku tuhan.

Tapi hari ini, bila melihat mulus dan halus kulitnya yang putih itu, aku tiba-tiba teringat akan doaku pada tuhan. Apakah kau makbulkan doa kudusku ini? Ameen.

Ziqry,
Setiap kali kau lena dan dadamu terbuka dangan tangan yang terlentang, mummy pasti tidak akan pernah terlupa untuk menatap setiap inci wajahmu. Bukan mudah melihatmu terkaku dan aku bisa merenungmu hingga puas. Aku sering panjangkan doa, pada tuhan aku berserah dan padaNYA juga aku sujud memohon agar kau akan menjadi anak yang baik,soleh dan patuh pada kedua ibu bapa serta orang tua. Aku sering meminta agar kau taat pada Agama dan Allah swt tempat kau mengadu dan meminta-minta.

Ziqry,
Wajahmu itu sering menggugurkan airmataku, kerana cinta kepadamu aku menitiskan airmata yang penuh dengan pengharapan. Entahkan kau mengerti atau tuhan bisa meangkat doa-doaku ini.

Ziqry,
Dalam lenamu, mummy sering mengucupi tiap inci wajahmu hingga kau tersedar-sedar. Mummy tak pasti 10 tahun lagi atau 20 tahun lagi mummy bisa mengucupimu sebegini? Inilah waktunya, inilah saatnya dan mummy tak akan sekali-kali berhenti dari mengucupi dan memelukmu.

Ziqry,
Andai satu hari nanti, mummy tak bisa berbicara, semuanya telah mummy utuskan pada Illahi untuk kau tahu bahawa cintanya Mummy pada Ziqry tidak ada galang gantinya. Kehadiran bakal adik-adikmu akan menambahkan lagi cinta di hati mummy untuk melihat semua anak-anak berjaya dan bahagia. Sedarilah bahawa Ziqry tak akan sendirian dan mummy sentiasa ada walau bukan jasad, roh pasti di sisi.

Tidurlah anakku, walau hatimu kadang-kadang penuh meronta mengenali dunia namun kau tak akan pernah tahu betapa setiap titis airmata yang bercucuran keranamu, itu adalah airmata penuh penginsafan dan pengharapan untuk melihatmu menjadi muslim yang soleh dan taat pada Islam.
1 comment:

*de@lova* said...

bahagianya bergelar ibu xdpt digambarkan dgn kata2..secebis coretan ini mampu meluruhkan hati setiap wanita yg ingin bergelar ibu..pasti xsabar2 utk menimang cahayamata sendiri..