Saturday, February 03, 2007

POLITIK untuk kita

Assalammualaikum

Semoga sejahtera semua dalam lindunganNya. Lama rasanya tak berkongsi kisah pergolakan bumi Malaysia yang rata ratanya berkait dengan erti kata 'politik'. Apa sebenarnya istilah politik di benak masyarakat, Nini tak pasti.

"Politics is the process by which groups make decisions. Although the term is generally applied to behavior within government, politics is observed in all human (and many non-human) group interactions, including corporate academic and religious institutions"

"Politik adalah satu proses di mana keputusannya dibuat oleh sebuah kumpulan. Terma ini bukan setakat digunakan untuk orang ramai, institusi keagamaan, akademik dan pertubuhan perniagaan malah kerajaan turut mengaplikasikannya
dalam pentadbiran sesebuah negara"

Erti kata ini dipetik daripada lama web 'Wikipedia' yang menerangkan maksud sebenar apa itu politik. Namun masyarakat hari ini menggunakan kekuasaan politik ini untuk mengecam kebebasan hak ahli kumpulan dari menyuarakan dan bertukar pandangan. Seharusnya, keputusan yang dilakukan bukan untuk mencari keselesaan pada individu tetapi fenomena ini yang terjadi dalam menghuraikan erti 'politik' hari ini.

Cukuplah, tak berminat lagi untuk saya menyuarakan keluhan mengenai keganasan kuasa politik terhadap negara tercinta. Tak ada jalan penyelasaiannya biarpun parti pembangkan terus mengibarkan sayap menentang benteng kerajaan. Setiap yang wujud ada objektif dan tujuannya. Kalau ia tidak memihak pada individu, ia pasti bertumpu pada kepentingan hieraki tertinggi kumpulan tersebut. Keadilan itu tak mungkin tercapai dalam mengharungi dunia material hari ini.

Walau perjalanan hidup ini masih jauh apatah lagi individu remaja seperti saya yang mungkin boleh mencuba untuk mengubah percaturan minda anak bangsa, semuanya kian pudar apabila mengenangkan rakusnya minda material masyarakat hari ini yang tak boleh dipimpin lagi. Kita bukan lagi tinggal di zaman Tun Hussien Onn, di mana hanya berapa peratus sahaja masyarakat yang berpendidikan tinggi dan faham benar apa erti perjuangan dan keadilan malah kita bukan lagi tinggal di kurun yang menagih kebebasan dari jajahan tapak tangan asing. Hari ini, masyarakat begitu selesa di mana mereka berpijak, malas untuk memikirkan keadilan generasi akan datang dan lembik daya fikiran untuk mempertahankan hak asasi sendiri. Majoritinya selesa dengan apa yang mereka ada hari ini, mungkin juga serik dengan kebuasan peperangan yang pernah mereka tempuh satu ketika dulu.

Ramai anak muda diluar sana yang menggengam segulung mahupun lebih kertas yang menobatkan mereka adalah graduan lulusan institusi pendidikan. Apa yang ada dalam minda mereka mengenai masa depan hanyalah bagaimana mahu mencari sebanyak wang ringgit dan harta dunia sebanyak mungkin. Mungkin mereka lupa bagaimana nak mengekalkan kesejahteraan negara atau mungkin mereka leka dengan keseronakkan pelbagai budaya yang datang dan pergi dari pelbagai negara. Yang jahat itu tidak hanya datang dari negara barat seperti yang sering dituturkan oleh golongan dewasa sebelum ini, malah negara timur juga mencerminkan banyak unsur negatif yang seharusnya kita jadikan iktibar. Hentikanlah dari terus menggunakan ayat, 'Jangan Contohi Budaya Barat' walhal tanpa disedari ramai graduan pintar yang mengisi kekosongan jawatan di institusi pekerjaan lahirnya dari universiti barat. Lebih molek kalau kita cuma peringatkan mereka agar jangan contohi budaya yang tidak baik dan jadikan sempadan untuk mencubanya.

Politik itu bukanlah kotor, majoriti masyarakat hari ini bila diajak bersembang mengenai politik, rata ratanya memandang jelek seolah tercalit najis pada nahu kata tersebut. Terbayang di minda hanyalah pergolakan, penindasan, rampasan kuasa, pengaupan material masyarakat dan macam macam lagi. Tanpa kita sedar, kita telah memuatkan satu pengertian baru mengenai POLITIK. Implikasinya pada anak bangsa depan tidak lagi positif terhadap POLITIK, mereka akan terus menconteng perkataan tersebut dengan lebih rakus lagi.

Perubahan bukanlah perkara yang mudah untuk kita menukar kembali kebersihan nama POLITIK biarpun jika disental dengan peluntur jenama hebat, ia tetap meninggalkan kesan jua. Siapa yang harus mengubah dan apakah perubahannya bukan persoalan yang saya minta teman fikirkan. Usah bebani minda dengan masalah ini, apa yang kita seharusnya lakukan adalah dengan menghentikan dari terus berfikiran negatif dan tampil bersuara dengan diplomasi terhadap hak yang kita miliki. Bukan keganasan yang kita cari, rata rata masyarakat hari ini semuanya punya mentaliti yang tinggi pendidikannya, jadi usahlah jadi pejuang yang melumpuhkan perjuangan sendiri. Bersorak hingga kampung tergadai, bertempur hingga tanah menjadi padang jarak padang terkukur.

Hari ini politik bukan sekadar digunakan untuk menggambarkan sesbuah kerajaan, namun perkataan itu lebih kerap digunakan untuk melambangkan sesuatu yang negatif. Jika tidak pada industri perniagaan, ia akan digunakan untuk industri seni hiburan tanah air.

Pada saya, penyakit POLITIK songsang ini setaraf dengan wabak AIDS. Ia tidak berpenawar dan boleh membawa kepada kematian dan lumpuh perkembangan generasi. Saya tidak memandang jijik pada pesakit AIDS, malah hati ini meronta untuk membantu mereka agar dapat dipulihkan seperti keadaan normal, malah jika mampu, material dan mental sanggup saya pertaruhkan untuk membersihkan penyakit tersebut terhadap penghidapnya. Namun apakan daya, hingga hari ini AIDS belum ada penawarnya, si penderita hanya mampu berdoa agar segala dosa diampunkan dan mengharapkan agar anak cucunya tidak terjebak dengan wabak hina ini.

Begitulah runcingnya POLITIK songsang pada dunia hari ini. Kita mampu mengubah jika kita tahu keupayaan kita. Siapa tidak sayangkan negara, tempat jatuh lagi dikenang apatah pula tempat bermain. Tak kiralah kumpulan mana yang membimbing kita, waimahnya haruslah lurus dan tidak memesong kepada kepentingan peribadi. Pemimpin mana yang diberikan kepercayaan, menangilah hati mengundinya dengan adil bukan dengan sogokan dan penipuan.

Kita mampu menjadi lebih aman dan tenteram dengan bumi misteri yang kita miliki. Negara yang kaya hasil buminya, berbilang warna kulit masyarakatnya, indah panoramanya dan tenang dari ledakan ganas bencana alam ini seharusnya dipelihara dengan tangan yang bersih dari percaturan minda yang kotor. Sayangi bumi kita!

Politik itu matlamatnya bersih, jangan dilempar tompok hitam menjadi hingga pudar sinar cahayanya.

May ALLAH s.w.t bless us!

Salam sayang penuh ingatan dari Kota London
No comments: